Uusimmat


15.5.2022


15.5.2022
Lisää Putte-possun kirjoituskilapilun satoa.

8.5.2022
Putte-possun kirjoituskilpailun satoa

5.4.2019
Aarteenetsintää Avain Säästöpankissa Raahessa...

17.5.2015
Leikkipäivä

2.8.2012
Pienet Picassot

30.6.2012
Riemullinen aloitus

19.9.2011
Lettuja, nam

31.7.2011
Uskomattoman hienoja taideteoksia

28.7.2011
Hei Kaikki


ARKISTO
Sunnuntai 15.5.2022
Sunnuntai 15.5.2022


Lisää Putte-possun kirjoituskilapilun satoa.

Putte-possu järjesti kirjoituskilpailun Raahen keskuskoulun oppilaille maaliskuussa 2022. Kilpailuun osallistui huikeat 110 kekseliästä ja omaperäistä kirjoitusta eri luokka-asteilta. Tässä julkaisemme jaetulle toiselle sijalle tulleen Nuutti Hirvosen kirjoituksen, josta selviää, että Putte ei koskaan jättäisi ketään yksin joka tarvitsee apua. Puttea ja hänen lähintä ystäväänsä Ellaa yhdistävät mm. lempikouluaineet englanti ja matematiikka, viha jäätelöä kohtaan ja Harry possun lukeminen.


kuva


Kuvassa Nuutti Hirvonen keskuskoulu 5B


Nuutti Hirvonen
Raahen Keskuskoulu 5B


PUTTE-POSSUN NIMIPÄIVÄT

Eräänä päivänä Putte-possu vilkaisi kalenteriaan ja huomasi. –Hei, minulla on viikon päästä nimipäivä! Putte-possu oli hyvin innostunut tästä, sillä possut eivät juhli syntymäpäiviä, he juhlivat nimipäiviä. Putte kiirehti talliinsa, kirjoitti ”päiviä nimipäivään” paperille, merkitsi seitsemän ruutua ja ripusti sen seinälle. Joka päivä Putte merkitsin rastin ruutuun, kunnes päivä oli saapunut. Oli vihdoin Puten nimipäivä!
Hänen äitinsä tuli herättämään hänet. Aika herätä kulta porsi, äiti sanoi.
Äiti oli hyvin huomaavainen, kaunis ja kiltti nainen. Hän aina kokkasi aamupalan ja työskenteli ahkerasti. Hän oli aina opettanut Puten olemaan kiltti toisille.
Hyvää huomenta äiti! Putte sanoi. Muistatko mikä päivä tänään on, äiti kyseli? nimipäiväni, Putte vastasi. Kyllä! Minulla on suunniteltuna mahtava päivä, sanoi Puten äiti. mutta ensin sinun pitää mennä Ouluun, jotta voimme valmistella juhlasi. Jippii, menen vaikka bussilla vastaa Putte. Hyvä!

Ja niin Putte kipaisi keittiöön syömään aamupalaa. Samalla hän näki isänsä, ison ja väsyneen miehen. Puten isä oli kiltti ja leikkisä, mutta koska hänellä oli vaativa työ, hän ei nähnyt lapsiaan kauhean paljon. Tänä päivänä kuitenkin isä piti vapaapäivän. Isä sanoi: puuroa on hellalla, nauti! Kiitos! Putte vastasi. Pöydällä oli hänen kolme sisarustaan. Latte, Mutte ja Matti. Latte oli Puten vanhin sisarus. Latte useasti auttoi Puttea läksyissään ja heillä oli hyvin läheinen suhde. Mutte ja Matti olivat kaksosia. He olivat hieman nuorempia kuin Putte, joten he eivät käyneet koulua. Putte istahti pöytään. Alkoi syömään puuroa ja tervehti sisaruksiaan. Nautittuaan puuronsa, hän lähti bussi asemalle.

Siellä hän näki ystävänsä Ellan. Hei Ella! Miten meneskelee, kysyi Putte? Ihan hyvin, mä meen tonne Ouluun, Ella vastasi. Sitten Putte huomautti: minäkin menen, pitäiskö meiän mennä yhessä? Joo, kuulostaa hyvältä!
Matka Ouluun oli suhteellisen pitkä, joten heillä oli paljon aikaa keskustella. Ella oli yksi Puten lähimmistä ystävistä. Heillä oli paljon yhteistä, kuten lempikouluaineet: englanti ja matematiikka, viha jäätelöä kohtaan ja Harry possun lukeminen. Miks muuten meet Ouluun, kysyi Putte. Ihan huviks, Ella vastasi. Entä sä, Ella lisäsi. Jotta mun äiti voi valmistella mun nimipäivää. Aa! Onnittelut sinulle, toivotti Ella hämmästyen. Kiitos!

Sitten bussikuski ilmoitti, olemme Oulussa! Ella ja Putte nousivat, lähtivät ja kävelivät kaupunkiin. Nyt he ovat kirjastossa. Siellä Putte huomaa kellon olevan kohta viisi, jolloin hänen juhlansa pidetään. Oho! Mun pitää lähteä. Niinpä! Mä voin tulla sun kanssa, Ella vastasi. Joo. He lähtivät kävelemään, mutta yhtäkkiä kaupungin ruuhka pyyhkäisee Ellan Puten näkymästä ja Putte huutaa: Ella, minne menit? Mutta hän ei saa vastausta. Putte lähtee etsimään Ellaa, silti ei hän löydä ystäväänsä. Kello on ihan kohta viisi ja vieraat tulevat jo ja hän ei silti löydä Ellaa. Ei Putte kuitenkaan luovuta, hän aikoo löytää ystävänsä. Putte muistaa, mitä äiti oli opettanut. Oulu on todella iso, joten hänen pitää toimia järkevästi. Minne Ella menisi? Pohtii Putte, Mikä olisi järkevä paikka? Joku, jonka minä tietäisin. Ja yhtäkkiä hän tietää minne Ella meni, kirjastoon.

Putte lähtee juoksemaan niin kovaa, kuin pystyy (noudattaen liikennesääntöjä tietysti), muut possut ihmettelevät, miksi Putte ryntäilee niin kovaa, mutta Putte ei välitä, hänen pitää löytää ystävänsä. Vihdoin, Putte saapuu. Hän kävelee sisään ja näkee Ellan. Putte ryntää Ellan luo ja halaa häntä. Luulin jo, että et tulis, Ella sanoo. tietysti, en koskaan jättäisi ketään, joka tarvitsee apua! OK, neiti Porslandia, Ella ilkkuu. Putte rallattaa, mutta yhtäkkiä hän muistaa juhlansa. Hei, meidän pitää lähteä! Putte huomauttaa. Etsivä Poirot! Tirskuu Ella.
Ja niin he lähtevät takaisin Raaheen toivoen, että ehtisivät ajoissa. Kun he saapuvat bussiasemalle, siellä ei ole enää busseja. He myöhästyivät.

Anteeksi Putte, mitään ei olisi tapahtunut, jos en olisi eksynyt, Ella itkee. Ei se haittaa, kaikkihan tapahtuu syystä? Hetkinen! Minun tätini asuu kaupungissa, hän voi viedä meidät Raahen, Ella vastaa. Ja niin he menevät Ellan tädin avulla Raahen.

Vihdoin he saapuvat Puten talolle. Ella on melkein jo sanomassa hyvästejä kun Putte sanoo: Tahotteko tekin tulla juhliin? Voitais me, vastaa Ella. Sitten he menevät Puten taloon, juhlivat ja menevät nukkumaan. Kaikkia väsyttää päivän jälkeen, mutta kaikki myöntävät päivän olleen hieno.

Loppu.

Ensi viikolla pääsemme lukemaan jaetun toisen sijan toisen palkitun Aada Liljeroosin kirjoituksen.

Mukavaa viikkoa!

Sunnuntai 8.5.2022


Putte-possun kirjoituskilpailun satoa

Putte-possu järjesti kirjoituskilpailun Raahen keskuskoulun oppilaille maaliskuussa 2022. Kilpailuun osallistui huikeat 110 kekseliästä ja omaperäistä kirjoitusta eri luokka-asteilta. Tässä julkaisemme ensimmäiseksi yltäneen viidesluokkalaisen Miroslawa Rolnikin kirjoituksen Putte-possun nimipäivistä. Tarina nousi kärkeen mm. siksi, että se heti alussa herätti lukijansa mielenkiinnon ja tiedonhalun. Värikkäiden vaiheiden lukemisen jälkeen kirjoituksesta jäi todella hyvä ja kiitollinen tunne, joka lämmitti mielessä pitkään.

kuva


Kuvassa voittaja Miroslawa Rolnik ja jaetulle toiselle sijalle yltänyt Nuutti Hirvonen sekä Putte-possu. Kuvasta puuttuu toisen sijan jakanut Aada Liljeroos.Mirostawa Rolnik
Raahen Keskuskoulu 5B

PUTTE-POSSUN NIMIPÄIVÄT

Possu juoksi kadulla. On viileä ilta ja possulla on varmasti kylmä. Sehän oli juuri hypännyt veteen, kiivennyt veneeseen, soutanut veneellä rantaan ja juossut toiselle puolelle Raahea.
Possu etsii osoitetta Possulantie 42. Siinä vilahti numero 38, 39, 40, 41 ja siinä se oli, Possun mahdollinen koti. Possu astui kadulta etupihalle. Nurmikko oli siisti ja kukkapenkissä oli tulppaaneja. Possu käveli ovelle raskaasti hengittäen ja täristen.

Sisällä taisivat olla melkoiset juhlat. Sieltä kuului musiikkia ja naurua. Sitten naisääni sanoi, voi kunpa Putte olisi näkemässä nämä juhlat, olen varma, että hän pitäisi näistä nainen parahti.

Hän tietää nimeni? Putte sanoi itsekseen.
Sitten hän soitti ovikelloa. Ovi aukesi ja vastaan tuli kaunis naispossu. Naisella oli päällään sininen kesämekko. Äiti? Putte kysyi toiveikkaana. Putte, nainen kysyi ihmeissään ja riensi halaamaan Puttea. Kyynelet kihosivat Puten silmiin. Äiti, kuka siellä? kysyi tyttö, joka ilmestyi käytävään. Anne, toiveeni on toteutunut, äitipossu vastasi. Mitä täällä tapahtuu? kysyy käytävään ilmestynyt mummopossu. Putte on palannut! äitipossu hihkaisi. Melissa hyvä, minä ymmärrän, että ikävöit Puttea, mutta… Mummopossu vaikeni, kun huomasi Puten käytävässä. Miten…, Matilda-mummi, mitä tapahtuu? kysyivät yhteen ääneen viisi porsasta, jotka kurkistivat seinän takaa. Putte! he kysyivät hämmästyneinä. Sitten he kiljuivat yhteen ääneen; Putte! Putte on palannut! Putte on palannut! Sitten kaikki kuusi porsasta hyppi Puten ympärillä kiljuen.

Anne, Aino, Bella, Inessa, Rosette ja Heli! Ettekö näe, että veljenne on jäätymässä! Hänhän tärisee kuin porakone, äiti possu sanoi huolissaan. Tule Putte, vien sinut lämpimään olohuoneeseen, äiti possu sanoi ystävällisesti. Tai ehkä suihkuun, hän haisee aivan hirveälle, huomautti yksi Puten siskoista sinisessä mekossa. Heli! Ei noin saa sanoa, mutta ehkä olet oikeassa suihkun suhteen, äiti totesi.

Tule Putte, pestään sinut. Äiti johdatti Puten kylpyhuoneeseen. Huoneessa on oikea amme, ihan oikea Putte ajatteli. Hän oli kuullut niistä, mutta ei nähnyt koskaan sellaista. Äitipossu antoi Putelle pyyhkeen ja huusi Bellaa tuomaan Putelle jotain päälle pantavaa. Mutta, kun Bella toi vaatteen se olikin mekko. Voi, olisin voinut tajuta, äiti huokaisi. No anna, niin teen sille jotain. Äiti otti mekon ja meni olohuoneeseen, otti esille neulan ja alkoi hääriä mekon ympärillä. Sillä aikaa Putte peseytyi. Mutta se, mitä Putte laittoi päälleen, ei ollut mekko, vain ruskea paita ja ruskeat housut. Putte ei voinut uskoa silmiään. Vaate oli hienompi, kuin hän olisi voinut uskoa.

Hän meni olohuoneeseen ja siellä äiti esitteli hänelle hänen kuusi siskoaan. Sinimekkoinen Heli, joka sanoo mielipiteensä suoraan. Ruskeamekkoinen Bella, joka mielellään lainaa tavaroitaan. Anne, liilamekkoinen ja viisain siskoista. Aino, vihreämekkoinen ja villein siskoista. Rosetta, kukkasia hoitava punamekkoinen luonnon rakastaja. Ja Inessa, ujo pinkin rakastaja.

Entä onko minulla isä? Putte kysyi ja äidin silmissä vilahti suru. Isäsi menehtyi sinä yönä, kun talomme paloi ja sinut vietiin pois laivalla. Aij, mikä oli hänen nimensä? Putte kysyi surullisesti. Putte, äiti sanoi: niin? Isäsi nimi oli Putte. Sinä yönä kun sinut vietiin, tiesin mikä olisi nimesi.

Sitten he juhlivat, ei vain Puten ja hänen siskojensa synttäreitä, vaan myös Puten paluuta kotiin. Syötiin paljon kakkua ja juotiin paljon mehua. naurettiin ja itkettiin, kunnes mentiin nukkumaan.

Putte sai kaksi patjaa, joilla nukkui siskojensa huoneessa ja kun äiti tuli antamaan ilta halit, niin Putte sanoi: äiti taidan tietää, miten sain nimeksi Putte, vaikket sinä antanut minulle nimeä. Merimies, joka hoiti minua, sanoi kuulleensa jonkun huutavan Puttea sinä yönä, kun löysi minut laivalta. Sinä olit se, joka kutsui minua.

Putte hymyili ja nukahti maailman onnellisimpana possuna.

Loppu

Onnittelut vielä kaikille voittajille! Ensi viikolla pääsemme lukemaan Nuutti Hirvosen kirjoituksen.

Perjantai 5.4.2019


Aarteenetsintää Avain Säästöpankissa Raahessa...

Ja meillä kaikilla oli niin mukavaa!

Lauantaina 23.2.2019 saimme viettää mainion lauantai-iltapäivän yhdessä Raahen Avain Säästöpankin henkilökunnan ja mukavien vieraiden kanssa. Tarjolla oli vaahtokarkkeja, mehua, keksejä ja muita herkkuja sekä tietenkin paljon ilmapalloja!

kuvaLasten etsimät taikakivet, avaimet ja timantit muodostivat yhdessä taikavoimien voimakentän, joilla saimme auki aarrearkkuni. Arkkuni siis sisälsi maailman kalleimman aarteen, enkä saanut sitä mitenkään auki ilman taikavoimia ja lasten apua. Taikakivi täytyi kaivaa iljettävästä liskon limasta, joka oli ällöttävää vihreää mönjää. Avain ongittiin kymmenien avaimien joukosta merirosvon majapaikalla melkein pimeässä ja timantti piti löytää vaaleanpunaisesta prinsessan kammiosta.

kuva
Aarrettani en valitettavasti voi teille tässä yhteydessä paljastaa. Mutta hyvityksenä voin kertoa, että tapaamme pian uudestaan, aarteenetsinnän merkeissä silloinkin! Ja tässä alapuolella yksi hienoista värityskuvista, joita tuli taas paljon!

kuvaLämpimät kiitokset Avain Säästöpankki Raahen henkilökunnalle, toimitusjohtaja Anne Vesterbackalle ja kaikille ihanille vieraille mukavasta yhdessä vietetystä ajasta! Nähdään pian uudestaan!


Sunnuntai 17.5.2015


Leikkipäivä

Raahen Ensi- ja turvakoti järjesti onnistuneen ja mukavan koko perheen leikkitapahtuman Raahelassa lauantaina 16.5.2015. Tapahtuma kokosi kiitettävästi paikalle iloisia lapsiperheitä vauvasta vaariin. Tunnelma oli niin mukavan leppoisa. Putte nauttikin erityisesti siitä, että sai halata ja tervehtiä kaikkia lapsia kiireettä. Jokainen sai rauhassa miettiä, haluaako antaa Putelle halauksen vai ei. Kaikki rohkaistuivat loppujen lopuksi ja useimmassa tapauksessa yksi halaus ei sitten riittänytkään.

kuva


Lapsista oli mukavaa, kun sai ojentaa värityskuvan suoraan Putelle. Jännittävää oli myös asettua samaan kuvaan Puten kanssa. Tunne ujouden voittamisen jälkeen on hieno ja taas ollaan kasvettu pikkuriikkisen rohkeammaksi.

kuva


Välillä sitten kyllä riehaannuttiinkin. Iloisesti ja reippaasti toisilleen tuntemattomat lapset tulivat piiriin ja leikkivät yhdessä Puten kanssa muutamia kaikille tuttuja laululeikkejä. "Kaikki lapset maailman..."

kuva


Putte kiittää Raahen Ensi- ja turvakotia arvokkaasta työstä ja toivottaa samalla kaikille oikein leikkisää ja kiireetöntä kesää!

Torstai 2.8.2012


Pienet Picassot

Pablo Picasson mukaan jokainen lapsi on taiteilija, mutta todellinen haaste on säilyttää tämä piirre aikuiseksi asti.

Puistokesän päätyttyä Putella oli iloinen tehtävä tutustua ajan kanssa saamiinsa väritystehtäviin ja piirrustuksiin. Hän järjesti ja laski huolella kaikki taideteokset ennen suorittamaansa arvontaa. Putte oli hyvin helpottunut, että se oli vain arvontaa, sillä piirrustusten laittaminen jonkinlaiseen paremmuusjärjestykseen olisi ollut mahdoton tehtävä. Tässä Jennin taiteilua.

kuvaMyös Alina ja Emma olivat piirtäneet hienoja piirrustuksia. Piirtämisessä on hienoa se, että jokainen osaa. Tyhjä paperi tai väritystehtävä on salaperäinen ja kutkuttava mahdollisuus luoda uutta, sillä koskaan ei voi tietää mitä loppujen lopuksi syntyy.

Alinan piirustus.

kuvaEmman piirustus.

kuvaPutte kiittää jokaista piirrustuksensa ja väritystehtävänsä palauttanutta lasta ja haluaa toivottaa kaikille oikein marjaisaa syksyn alkua!

Lauantai 30.6.2012


Riemullinen aloitus

Putte-possun puistokesä starttasi aurinkoisessa säässä kohti heinäkuuta Härkätorin puistossa keskellä Raahen kaupunkia. Paikalle oli saapunut runsaasti ystäviä, lapsia ja aikuisia, läheltä ja kaukaa.

Uusi ystäväni, Tiina-Leena on varsinainen monitaituri. Hän osaa sormivirkata, laulaa ja ennen kaikkea leikkiä, mikä onkin erityisen tärkeää.

kuvaTässä hieno kuva Zetorista jolla ajelimme. Yllätys yllätys, tänä vuonna se onkin punainen. Kyllä Taneli-sedällä, kuljettajallamme, riitti apureita. Korjausmiehiä ja kuljettajia. Ja ihailijoita.

kuvaMutta oikeasti kyytiin pääseminen se vasta on jotain. Meidän piti ajella vain kaksi kierrosta. Mutta eihän se mihinkään riittänyt. Lapsia oli paikalla niin paljon, että innostuimme ajelemaan neljä kertaa!

kuvaMukavaa keskikesää ystävät. Nähdään ensi lauantaina 7.7.2012 klo 10-14.

Iloisin terveisin,
Putte

Maanantai 19.9.2011


Lettuja, nam

Keittiössä on mukava puuhailla, koska yleensä se on täynnä lämpöä, tunnelmaa ja herkullisia tuoksuja. Testasin tässä eräänä päivänä, Hotelli-ravintola Lasaretin keittiössä, että vieläköhän minulta mahtaa onnistua lettujen paistaminen. Taikinan annostelussa on oltava hyvin tarkkana, sillä sitä on oltava juuri oikea määrä. Ei liikaa, eikä liian vähän.

kuvaSeuraava tärkeä vaihe onkin sitten letun kääntäminen. Oikein taitavat letunpaistajat kääntävätkin letun heittämällä sen korkealle ilmaan. Minäkin uskalsin yrittää, ja kas kummaa, se onnistuikin oikein hyvin!

kuvaKatsokaa, tämä käy kuin tanssi. Ranneliikkeen hallitseminen on tärkeää. No, kyllä aika monta lettua meni ensin piloille, mutta sitten opin ja kaikki sujui hienosti. On tärkeää muistaa, että vaikka kaikki ensin menisi ihan mönkään, asiat sitten kuitenkin järjestyvät parhain päin!

kuvaSinäkin voit kokeilla. Tässä vielä ohje:

Maailman paras lettutaikina

4 dl vehnäjauhoja
1,5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
8 dl maitoa
2 munaa
100 g voita

Sekoita kulhossa keskenään kuivat aineet. Lisää maito, munat ja sulatettu voi hyvin vatkaten. Anna taikinan turvota jääkaapissa vähintään puoli tuntia, mielellään pitempäänkin ja paista.


Lettuisaa syksyä kaikille!

Putte

Sunnuntai 31.7.2011


Uskomattoman hienoja taideteoksia

Viime lauantain puistotapahtumassa saatiin ihailla todella hienoja taideteoksia. Taiteilija-Niina loihti jokaiselle halukkaalle lapselle persoonallisen ja yksilöllisen ilmeen, joka puki kantajaansa täydellisesti.

kuvakuvakuvaKuvia on tällä hetkellä yli 50, joten kaikkia emme valitettavasti voi julkaista. Mutta jos lähetät minulle sähköpostia osoitteeseen putte@puttepossu.com ja kuvailet itsesi, voin lähettää sinulle oman kuvasi!

Mukavaa kesän jatkoa,

Putte

Torstai 28.7.2011


Hei Kaikki

Saanko esitellä teille ystäväni Niinan. Hän on pienestä tytöstä saakka rakastanut satuja ja tarinoita, piirtämistä ja maalaamista, soittamisesta nyt puhumattakaan. Hän on hyvin innoissaan, että saa tavata teitä kaikkia ja taiteilla kasvoillenne kukkia ja perhosia, hämähäkkimiehiä tai Batmaneja. Ehkä joku haluaakin olla kissa tai koira? Lauantainapa se nähdään!

kuvaOlemme paikalla ystäväni Niinan kanssa Härkätorin puistossa ihan Raahen keskustassa. Odotamme teitä paikalle klo 10 -14. Ja muistathan, että sateen sattuessa löydätte meidät Kauppaporvarin ala-aulasta osoitteesta Sovionkatu 2, 92100 Raahe.

Tervetuloa mukaan!

Putte

Marita Tuhkala on Putte Oy:n toimitusjohtaja, joka uskoo mahdottomiin asioihin ja puhuu innostuneena nopeammin kuin kukaan muu - eikä vähiten käsillään.

Pihla Hintikka on Putte Oy:n käsikirjoittaja ja tiedottaja, joka on koukussa kirjoittamiseen, aamukahviin ja kaupunkiin nimeltä Pariisi.

Anna Kotila-Row on Putte Oy:n kuvittaja, jonka voi löytää ainakin uutisten lopputeksteistä, pöllöjä tarkkailemasta ja pienten leivosten ääreltä.

   

Warning: include(includes/newsletter_functions.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/fs2/24/puttepos/public_html/site_footer.php on line 23

Warning: include(): Failed opening 'includes/newsletter_functions.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/fs2/24/puttepos/public_html/site_footer.php on line 23

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function joinNewsletter() in /var/www/fs2/24/puttepos/public_html/site_footer.php:31 Stack trace: #0 /var/www/fs2/24/puttepos/public_html/index.php(49): include() #1 {main} thrown in /var/www/fs2/24/puttepos/public_html/site_footer.php on line 31