Arkisto
2020
2019
2018
2017
2016
2015
2014
2013
2012
2011
2010
2009

JOULUKUU 2009

MARRASKUU 2009

LOKAKUU 2009

SYYSKUU 2009

ELOKUU 2009

HEINÄKUU 2009

KESÄKUU 2009

TOUKOKUU 2009

27.5.2009
Varatkaa nyt lippunne uuteen Putte-näytelmään!

20.5.2009
Juha koodasi Puten kotisivun

15.5.2009
Miila suunnitteli Putte-sivut

14.5.2009
Kyllä seikkailulle

4.5.2009
Putte-possu kannustaa piirtämään!

3.5.2009
Ylpeä vanhempi

2.5.2009
Talvi taittui!

1.5.2009
Marita sydän Putte


Takaisin Blogin pääsivulle
Keskiviikko 27.5.2009


Varatkaa nyt lippunne uuteen Putte-näytelmään!

Klikkaa kuvaa suuremmaksi!

Keskiviikko 20.5.2009


Juha koodasi Puten kotisivun

Juha Saarijärvi, 30, Raahen IT-Parkista ohjelmoi Puten nettisivut toimiviksi. Seuraavassa haastattelussa hän muun muassa selvittää, onko kaikki koodaajat nörttejä vai ei.

kuva

1. Kuinka päädyit ohjelmoimaan nettisivuja?
Menin suorittamaan koulutukseeni liittyvää työharjoittelua Raahen IT-Parkkiin, jossa hiljaisina päivinä opettelin työn ohessa tekemään nettisivuja. Sille tielle tuli sitten jäätyä ja nyt onkin puolitoista vuotta nettisivujen koodausta takana.

2. Mikä ohjelmoinnissa on siisteintä?
Kun saa pitkän projektin valmiiksi ja voi katsella valmista ja toimivaa lopputulosta.

3. Mitä hyvältä koodaajalta vaaditaan?
Ennen kaikkea kyky oppia uusia tekniikoita nopeasti, pitkäjänteisyyttä sekä loogista päättelykykyä. Myöskään rautaista vatsaa ei pidä unohtaa, koodatessa kuluu toisinaan paljon kahvia.

4. Onko kaikki koodaajat nörttejä?
Ei aivan kaikki, itse miellän kuuluvani nörttipiirien ulkopuolelle.

5. Kun et koodaa, mitä teet?
Rentoudun hyvässä seurassa, teen omia sivuprojekteja tai nukun.

6. Millaista oli ohjelmoida Putte-sivuja?
Putte-sivuston ohjelmointi oli haastavaa mutta myös mukavaa. Sivuston tekemisessä oli mukana useampi henkilö eri puolilta maata, siitä huolimatta projektiin liittyvä kommunikaation toimi hyvinkin ripeästi ja vaivatta. Kaiken kaikkiaan hyvin mielenkiintoinen ja monipuolinen projekti.

7. Mitä mieltä olet Putte-possusta?
Putte on reipas kaveri, joka jaksaa olla aina positiivinen. Ehkä me kaikki voisimme ottaa hänestä mallia toisinaan…

8. Aiotko tulla katsomaan Putte-possu ja Fantin aarre -näytelmää ensi kesänä?
Kyllähän se pitää käydä katsomassa.

9. Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?
Koulusta valmistuneena ja toivon mukaan työllistyneenä. Tarkoitus on jäädä Raaheen asustelemaan, jos se suinkin on mahdollista.

10. Entäpä Putte-possun?
Putte varmaan istunee jonkin herkkuja notkuvan pöydän äärellä juhlimassa.

Pihla Hintikka

Perjantai 15.5.2009


Miila suunnitteli Putte-sivut

Miila Kankaanranta, 27, on Putte-possun kotisivujen graafisen lookin takana. Hän opiskelee graafista suunnittelua Rovaniemen yliopistossa ja kertoo seuraavassa haastattelussa, miksi aurinko on hänen idolinsa.

kuva

1. Kuinka päädyit opiskelemaan graafista suunnittelua?
Rakastuin jo nuorena paperiin ja viivan piirtämiseen. Kesti kuitenkin vuosia ennen kuin tajusin, että niitä ajattelemalla voi ansaita elantonsa.

2. Mikä graafisessa suunnittelussa sinua kiehtoo?
Erityisen kiehtovaa on se, miten saman asian voi esittää niin monella eri tavalla, mutta miten usein joku tapa tuntuu muita sopivammalta.

3. Mikä tekee graafisesta suunnittelijasta hyvän?
Hyvä graafinen suunnittelija ei suunnittele itseään varten vaan toisen, eli asiakkaan, näkökulmasta. Tietysti omat mieltymykset puskevat aina läpi. Tyyli ei kuitenkaan saa olla keskiössä välitettävän viestin kustannuksella.

4. Onko sinulla graafisen alan idoleita?
En ole fanittavaa ihmistyyppiä, mutta jos joku pitäisi nimetä, se voisi olla vaikka aurinko. Aurinko piirtää varjoilla ihan mielettömiä kuvioita maahan ja seiniin.

5. Millaista oli tehdä Putte-sivujen graafista ilmettä?
Todella mielenkiintoista ja haastavaa. Putellahan oli olemassa jo vahva ilme ennen kuin minä hyppäsin hommaan mukaan, ja tämä ilme oli huomioitava suunnittelussa koko ajan.

6. Mikä sinua inspiroi Putte-sivujen suunnittelussa?
Selasin läpi valtavan määrän nettisivuja suunnitteluvaiheen alussa. Yksittäisiä inspiroijia en osaa nimetä.

7. Mitä mieltä olet Putte-possusta?
Putte-possu on tajunnut sen, mitä niin moni ihminen ei tajua: positiivisuus on pop!

8. Aiotko tulla katsomaan Putte-possu ja Fantin aarre -näytelmää ensi kesänä?
Hah, mikä kysymys! Tietysti tulen!

9. Missä näet itsesi viiden vuoden päästä?
Olen vihdoinkin valmistunut ja saan työskennellä hyvien tyyppien kanssa kivoissa projekteissa. Arvatenkin asun edelleen jossain pohjoisessa. Pohjoinen on pop!

10. Entäpä Putte-possun?
Viiden vuoden päästä Putte on todennäköisesti kasvavan ystäväjoukon ympäröimä onnellinen possu, joka jaksaa edelleen jakaa iloaan muillekin. Voi olla, että Putte on vähän pulskistunut liiallisesta nimpparijuhlimisesta.

Pihla Hintikka

Torstai 14.5.2009


Kyllä seikkailulle

Näin jokin aika sitten Jim Carreyn tähdittämän elokuvan Yes Man. Viihdyttävä komedia kertoi miehestä, joka oli tyypillinen pessimisti. Kun hänen oli yhtäkkiä pakko sanoa kyllä jokaiseen vastaan tulevaan kysymykseen tai ehdotukseen, hän alkoi vihdoin elää. Tai no, toki komedian tähden kyllä-hehkutus kävi ylikierroksilla, mutta pohjalla oli silti hyvä pointti. Joskus kannattaa sanoa kyllä, vaikka ei tiedäkään tarkalleen, mitä sitten tapahtuu.

Helpommin sanottu kuin tehty, sanoisi joku fiksu pessimisti tähän. Elämässä on paljon arkisia asioita, joiden hoitaminen ei välttämättä tunnu seikkailulta. Siksi juuri Yes Man -henkistä filosofiaa voisi kokeilla ihan arjessakin.

Riko perinteiset arkikaavat. Tee matka vaikka tuntemattomaan ruokakauppaan, järjestä siivoustalkoot ystävien kanssa tai tiskaa astioita hyvän musiikin tahdissa. Heitä ruoan sekaan maustetta, jota et ole aiemmin kokeillut, tai etsi kokonaan uusi resepti. Pienet vaihtelut piristävät.

Lähde kävelylle, kulje outoa reittiä, soita kaverille ennemmin kuin odottaisit itse soittoa, ilmoittaudu jollekin kurssille tai puhu tuntemattomalle kadulla silläkin uhalla, että leimaudut kylähulluksi. Jos joku pyytää sinua johonkin, uskalla sanoa kyllä. Tai harkitse sitä ainakin, ennen kuin sanot automaattisesti Ei.

On totta, että jotkut kaipaavat enemmän seikkailuja, spontaaniutta ja yllätyksiä, jotka vievät jalat alta. Toiset taas haluavat tasaista arkea ilman vaihtelua tai muutoksia. Joka aamuista kahvia samasta tutusta mukista, pyöräilyä töihin, maanantaisia kauppareissuja ja keskiviikko-illan jumppatuntia. Yhdenkään onni ei ole parempi kuin toisen.

Kyse onkin omasta elämänasenteesta. Siitä, että tietää, mitä haluaa ja uskaltaa tehdä niin. Jos rutiinit ja muuttumattomuus tekevät onnelliseksi, hienoa. Mutta jos kaipaa vaihtelua, ketään ei ole pakotettu pysymään jumissa. Aina voi tehdä itse asialle jotakin. Sitä paitsi kyse ei ole joko-tai-leikistä. Ei tarvitse valita jompaakumpaa, vaan voi ottaa vähän molemmista, seikkailua rutiinien lomassa.

Seikkailu avautuu, kun uskaltaa päästää kaavoista irti. Koskaan voi tietää, mitä sitten tapahtuu. Sehän siitä juuri seikkailun tekeekin.

kuva

Kuva: YES (with Jon Nichols), 2003, Zero Degrees Art.

Pihla Hintikka

Maanantai 4.5.2009


Putte-possu kannustaa piirtämään!

Tiesittekö, että Putte-possu on saanut upean PR-juhla-asun? Sen on suunnitellut Artistiasu Oy, joka vastaa muun muassa Naantalin Muumimaailman Muumi-puvuista.

kuva

Nyt kaikki korvat hörölle: Putte-possun voi tavata tyylikkäässä kostyymissään Sampo Pankin Raahen konttorissa perjantaina 22. toukokuuta tasatunnein klo 10-14.

Koska Putte haluaa tuoda iloa ja kannustaa luovuuteen, hän juhlii 50 vuotta täyttävää Kultapossua, hyvää ystäväänsä, piirustuskilpailun muodossa.

Putte haluaakin, että kaikki seutukunnan lapset piirtävät tai maalaavat kuvan piirustuskilpailuun teemalla Putte-possun ja Kultapossun suuri päivä.

Värikynät ja pensselit nyt esiin ja taiteilemaan! Piirustukset voi ojentaa suoraan Putelle juhlapäivänä.

Tavataan Sampo Pankissa perjantaina 22.5.2009!

Pihla Hintikka

Sunnuntai 3.5.2009


Ylpeä vanhempi

Luulen tietäväni, miltä tuntuu, kun oma lapsi lähtee ensimmäisenä päivänä kouluun. Tai kun lapsi muuttaa pois kotoa. Tai kun lapsi lähtee kesäleirille, jonne minulla ei ole asiaa.

kuva

Minulla ei ole lapsia, mutta tiedän silti, miltä tuntuu luopua jostakin, josta on pitänyt huolta ja hoivannut. Kun täytyy vain päästää irti, huiskuttaa heihei ja ajatella, että on tehnyt parhaansa ja että on aika antaa muunkin maailman tutustua maailman valloittavimpaan yksilöön. Silloin kyyneleet putoavat poskilleni, en mahda sille mitään.

Sellainen olo minulla on Putte-possun kanssa. Joka kerta kun kirjoitan käsikirjoitusta, minut valtaa jossakin vaiheessa tunne siitä, että apua, tämä on pian luovutettava muidenkin paijattavaksi ja rakastettavaksi. Että tässä tämä nyt on, piste on kirjoitettava, tiedosto suljettava, lopputulos tulostettava ja ojennettava eteenpäin. Oma rakas lapsi on uskallettava päästää menemään. Niin vaikeaa kuin se onkin, se on myös ihanaa.

Haikeus kestää päiviä, ehkä viikkoja, jopa kuukausia. Kun sitten pääsen katsomaan harjoituksia, joissa ohjaajan huolella valitsemat näyttelijät toistelevat kirjoittamiani repliikkejä, nauraa kikattavat tai ovat liikuttuneita, luopumisen tuska haihtuu ilmaan. Tilalle tulee rauha, hyvä olo siitä, että tietää käsikirjoituksen olevan hyvissä käsissä. Tieto siitä, että Putte-possun tarina kohtaa pian uuden yleisön, on pakahduttava ja jännittävä.

Ensi-illassa tunne on maaginen. On taianomaista nähdä omien sanojen heräävän lavalla eloon. En malta odottaa hetkeä, jolloin istun katsomossa Raahen Pikkulahdella. Hypistelen käsiohjelmaa hionneissa käsissäni ja odotan innolla ja kauhulla näytöksen alkamista.

Ja kun se sitten alkaa, Putte-possu ja Fantin aarre -näytelmän ensi-ilta, 27. kesäkuuta klo 16, minä olen pakahduttavan onnellinen. Kun näen lapsen nauravan, ymmärtävän juonenkäänteen, tuijottavan tiukasti lavalla tapahtuvaa toimintaa, tunnen onnen täyttävän koko mieleni. Olen ylpeä yhteistyöstä, työryhmästä ja tuotannosta, kaikesta, mikä auttaa siinä, että Putte-possun tarina jatkuu nyt ja tulevaisuudessa.

Ja onnellisin olen itse Putte-possusta, hahmosta, jolle yritämme Maritan ja Annan kanssa antaa mahdollisimman hyvät eväät elämää varten. Silloin kun tietää, että on antanut sydämensä, voi hyvällä omatunnolla katsoa kauempaa, kuinka toinen pärjää, elää ja voi hyvin.

Nyt Putte-possu on muuttanut hänen virtuaaliseen kotiinsa, kaikkien ulottuville. Poskilleni putoaa muutama kyynel, mutta ne ovat iloisia sellaisia. Katselen Puttea, kun se monen vuoden työn jälkeen hyppää uuteen kotiosoitteeseensa. Enkä voisi ylpeämpi olla.

Pihla Hintikka

Lauantai 2.5.2009


Talvi taittui!

Takana on pitkä ja työntäyteinen talvi. Putte on mennyt taas aimo askelen eteenpäin. Talven pimeinä kuukausina Pihla on työstänyt seuraavan näytelmän, Putte-possu ja Fantin aarre, käsikirjoituksen muotoon. Idea siitä minulla oli valmiina jo nimipäivänäytelmän ollessa kiihkeimmässä esitysvaiheessa. Kun sitten kesä oli ohitse, alkoivat kävelyretket Fanttiin ja uusi tarina alkoi hahmottua.

kuva

Toki muutakin hommaa on ollut pilvin pimein. Vähäisin niistä ei ole ollut Puten uuden PR-juhlapuvun työstäminen ja hankkiminen. Tarjouspyynnöt kolisivat sähköposteihin pitkin suomea ja lopulta päädyimme Annan ja Pihlan kanssa tilaamaan asun Artistiasu Oy:ltä. He ovat eittämättä kokeneimpia eläinhahmopukujen valmistajia suomessa. Alkoi kuukausien odotus, joka kannatti. Luotimme Muumimaailman pukujen tekijöihin, ja nyt voimmekin olla ylpeitä Puten uudesta habituksesta, joka todella kestää vertailun!

Marita Tuhkala

Perjantai 1.5.2009


Marita sydän Putte

Olen iloinen. Kaikesta.

kuva

Sydän on vahva asia. Joillekin se on elin, joka tykyttelee milloin milläkin tavalla. Joillekin se on elämän ja tunteiden tyyssija. Mitä se merkitsee minulle? No, minulle se on ajatus, hengitys, elämä ja kaikki.

Jokaisessa sydämessä on voimaa, tahtoa ja rakkautta. Sydän saa ihmisen tekemään hulluja asioita. Se saa ihmisen sitoutumaan. Tekeminen, jossa sydän on mukana, kantaa eteenpäin.

Taide ilmenee sisäisenä rehellisyytenä jokapäiväisessä elämässämme (Shinichi Suzuki). Hän sitoutui elämäntehtävässään edistämään Unicefin lastenoikeuksien julistuksen toteutumista maailmassa. Hän uskoi lahjakkuuteen jokaisessa lapsessa. Ja todisti sen myös.

Luovien ihmisten kohtaamisesta seuraa rehellisten sydämien tinkimätön yhteistyö yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. Lujempaa sopimusta ei ole. Siksi kannattaa olla mukana!

Kiitos Pihla, Miila, Juha, Mari ja Anna! Täällä Putte-possun nettisivuilla meillä on nyt kaikilla niin mukavaa…

Marita Tuhkala

Marita Tuhkala on Putte Oy:n toimitusjohtaja, joka uskoo mahdottomiin asioihin ja puhuu innostuneena nopeammin kuin kukaan muu - eikä vähiten käsillään.

Pihla Hintikka on Putte Oy:n käsikirjoittaja ja tiedottaja, joka on koukussa kirjoittamiseen, aamukahviin ja kaupunkiin nimeltä Pariisi.

Anna Kotila-Row on Putte Oy:n kuvittaja, jonka voi löytää ainakin uutisten lopputeksteistä, pöllöjä tarkkailemasta ja pienten leivosten ääreltä.

   

Warning: include(includes/newsletter_functions.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/fs2/24/puttepos/public_html/site_footer.php on line 23

Warning: include(includes/newsletter_functions.php): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/fs2/24/puttepos/public_html/site_footer.php on line 23

Warning: include(): Failed opening 'includes/newsletter_functions.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /var/www/fs2/24/puttepos/public_html/site_footer.php on line 23

Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function joinNewsletter() in /var/www/fs2/24/puttepos/public_html/site_footer.php:31 Stack trace: #0 /var/www/fs2/24/puttepos/public_html/index.php(49): include() #1 {main} thrown in /var/www/fs2/24/puttepos/public_html/site_footer.php on line 31